İnsülin Nedir, Neden Önemlidir?

İnsülin, midenin arka tarafında bulunan pankreas adlı organın salgıladığı hormondur. İnsülinin temel işlevi, bireylerin beslenme yoluyla vücutlarına aldıkları şekeri hücrelere ve organlara ulaştırmaktır. Hücreler de aldıkları bu şekeri enerjiye dönüştürmekte ve pek çok organ bu sayede işlev gösterebilmektedir. Aynı düzlemde insülin, vücuda alınan karbonhidratın özümlemesinde glikozla birlikte çalışır ve kan şekerini dengede tutar. Kan şekerini dengeleme görevi olan insülin, karbonhidratın özümsemesinde etkili olmanın…

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin direnci kas, yağ ve karaciğer hücrelerinizin insüline cevap vermemesi ve kandaki glikozu enerji için kullanamamasıdır. Bunu düzeltmek için pankreasınız daha fazla insülin üretir. Zamanla kan şekeri seviyeniz yükselir. İnsülin direnci sendromu, obezite, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol ve tip 2 diyabet gibi problemleri içerir. Her 3 Amerika’ndan birinde görülür. Bunu ayrıca metabolik sendrom olarak…

İnsülin Direnci Tedavisinde Egzersizin Rolü

İnsülin direncine neden olan mekanizmalar tam olarak bilinmese de, bu durumun açıklanmasında birçok teori üretilmektedir. İnsüline fizyolojik cevabın bozulmasıyla karakterize, giderek daha sık rastlanan bir metabolik bozukluktur. Günümüz toplumlarında özellikle sağlıksız beslenme, abdominal obezite, sedanter yaşam şekli ve genetik faktörler başta olmak üzere pek çok faktörün çeşitli mekanizmalarla insülin direncinin başlamasına ve gelişimine katkıda bulunduğu…