Obezite’de Sık Sorulan Sorular

Obezite Nedir?

Obezite; vücuttaki yağ kitlesinin aşırı artması sonucu meydana gelen beraberinde birçok hastalığa tek başına neden olabilen ve obezite dışında oluşabilecek bir çok hastalığında gidişatını olumsuz şekilde etkileyebilen multifaktöriyel bir hastalıktır.

Morbid Obezite Nedir?

Besinlerden alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması neticesinde ortaya çıkan, kişinin yaşam kalitesini ve  sağlığını tehdit eden ciddi anlamda olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

BMI 40 – 49.9       (Morbidy obese ) Morbid obez

Obezite Cerrahisine Ne Zaman Karar Vermeliyim?

Egzersiz ve diyet yaparak kilo vermiş ve belli bir süre sonra verdikleri kilolarla birlikte daha fazlasını geri almışsanız,   tüm denemelerinize rağmen sağlığınızı tehtit eden kilolarınızla baş edemiyorsanız, beraberinde metabolik sendromlarınız var ise obezite cerrahisine başvurmalısınız.

Obezite Genel Anlamda Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Obezite, beraberinde getirdiği yandaş hastalıklar ve çevresel sorunlar nedeniyle günümüzde kronikleşmiş hastalıkların başında gelmektedir. Dünya da ise mortalite ve morbiditesi yüksek bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Özellikle Tip 2 diyabetin ana temelini oluşturan insülin direnci, obez kişilerde daha sıklıkla görülmektedir. Tip 2 diyabetiklerin %80 – %85 inin şişman olması nedeniyle obezitenin diyabet için en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu görmekteyiz.

Obeziteden Dolayı Risk Taşıyan Hastalıklar?

Tip 2 diyabet, hipertansiyon, karaciğer hastalığı, uyku bozukluğu, ( uyku apnesi ) kalp hastalığı, eklem hastalıkları, psikiyatrik sebepler

Obezite İle Diyabet İlişkisi Nedir?

Obezite aşırı kilo yüküyle beraberinde getirdiği ciddi sağlık sorunlarına ilaveten, bireylerin psikolojilerini de etkilemektedir. Obezitenin oluşumunda ve gelişiminde genetik, çevresel ve psikolojik etmenlerin rolünün büyük olduğu düşünülmektedir. Obez bireylerde psikiyatrik bozukluklarının başında depresif bozukluklar, kaygı bozuklukları sıklıkla görülmektedir. ( Sosyal fobi, özgül fobi, panik bozukluğu, özgüven kaybı vs.) Bu nedenle obezitenin kontrolünde psikiyatrik tedavinin önemi büyüktür.

Obezite Kalbimizi Nasıl Etkiler?

Doymuş yağlardan oluşan zengin besinler obeziteye neden olmaktadır. Şişmanlıkta, iyi huylu olarak tanımlanan yüksek yoğunluklu (hdl) kolesterol de düşme; trigliseritte ise artış izlenir. Vücutta ki yağın büyük kısmı trigliserit olarak depolanır. Uzun süreçde artmış olan yağ oranları bunun atardamar duvarında birikmesine ve damar sertliğine neden olur. Kalp damar hastalığının oluşumunda en önemli risk unsuru damar sertliğidir. Damar sertliği aynı zamanda inme riskini de artırır.

Bu kalp hastalığının oluşma nedeni kalbin kaslarını besleyen atardamarların damar duvarında oluşan yağlı birikimler ile sertleşmesi ve daralmasıdır. Kalp kasının, özellikle de artmış gereksinim durumlarında (örn. Merdiven çıkarken, hızlı yürürken, spor yaparken) yeterli beslenmemesi sonucu göğüs ağrısı (anjina) oluşur. Damarlarda ileri boyutta tıkanma kalp krizine yol açabilir.

Şişmanlık damar sertliğini tetiklediğinden beyin dokusunu besleyen atardamarlarda da daralma oluşabilir. Bu damar içi pıhtı oluşumunu tetikler ve oluşan pıhtı damarın beslediği beyin bölümüne kan gitmemesine neden olur. Bu durum klinik olarak inme olgusunu oluşturur. Beslenmeyen beyin dokusu işlev kaybına uğrar ve çoğu kez vücutta bir yada birkaç organda hareket yada işlev yitimi oluşur. Aşırı şişmanlıkta inme riski belirgin ölçüde artar.

Obeziteden Dolayı Eklemlerimize Nasıl Zarar Veriyoruz?

Günümüzün salgın hastalığı haline gelmiş olan obezite yani şişmanlık eklemlere ciddi anlamda binen yükün fazla olmasından dolayı,  genelde bel, kalça ve diz eklemlerinde hasara neden olmaktadır. Özellikle eklem kıkırdaklarında hızla aşınmalar meydana gelmekte ve yırtılmalara yol açar. İlk başlarda eklemlerde ağrı olarak başlar, ileri düzeyde şişlikler oluşur. Zamanla hareketlerde kısıtlanmalar da başlar. Obez yani şişman kişilerde ellerde de eklem hastalıklarında ki artış gözlenmektedir. Zayıf yani VKİ ‘ si 20 ve altında olanlara göre VKİ’ si 36 ve üzeri olan kişilerde risk çok daha yüksektir.

Obez Hastalarda Tansiyon Problemi?

Kilolu olmak yada aşırı kilo almak vücuttaki yağ dokusunun artışına sebep olur. Bedenimizdeki tüm dokular gibi var olan yağ dokusuda beslenmek ve oksijen alabilmek için besin öğelerine ihtiyaç duyar. Damarların içindeki kan miktarının artışına, aynı zamanda aşırı kilo yükü kanda ki insülinün de artışına neden olur. Kilolu kişilerde kalp atışında artış hızlanır ve oluşan damar sertliği sonucu damarların esnekliğinde azalmalar başlar. Aşırı kilolu olmanın direk ve indirek yol açtığı sebeplerden dolayı tansiyon problemleriniz başlamış olur.

Obezitede Karaciğerin Işlevi Nasıldır?

Aşırı kilolu kişilerde kan yağlarının yükselmesi karaciğer dokusunun içinde aşırı yağ birikimine neden olabilir. Bu nedenle yağların depolanması karaciğer dokusunda sertleşmeye yol açar. Karaciğer dokusunun iyi beslenmemesi halinde karaciğerin işlevi bozulur ve zaman içinde siroz oluşur.

Obez Bireylerde Uyku Bozukluğu Ve Sebepleri Nelerdir?

Aşırı kilo yükü uykuda soluğun belli bir süre durmasına sebep olur. Horlama, yumuşak olan damağın yağlanması ve sarkması, nefes alma yolunu tıkaması sonucu oluşur. Kalitesiz uyku nedeniyle yorgunluk ve deprasyona sebep olur.

Obezitenin Yarattığı Psikolojik Travmalar Nelerdir?

Obezlerde görülen psikolojik bozukluklarının en başında depresif bozukluk yer almaktadır. Sosyal fobi, kaygı, stres sıklıkla görülmektedir. Özgüvenlerine sahip olmadıkları için, duygularını ifade etmekte zorlanırlar. Bedenleri birçok uğraş yapmalarına rağmen düzelmemiştir.

Kilo verememek ve kalıcı olmaması, kişinin aşırı yemek yeme isteği yeme bozukluğundan kaynaklanmaktadır.

Toplum içinde genç ve güzel olmak, ince bir bele sahip olmak gibi değerler, obez bireylerde çekici olmadıkları duygusuna kapılmalarına neden olur. Yapılan tüm araştırmalar ve çalışmalar sonucunda obez hastaların psikolojik sorunlarının ruhsal bozukluklarla ilişkili olduğunu düşündürmektedir.

Obez Hastanın Tanımı?

Obez hasta; vücudunda aşırı yağ dokusu biriken bireylere denir.

 

VKİ < 18.5 Zayıf

VKİ 20 – 24 Normal

VKİ 25.0 – 29.9 Kg / m Kilolu

VKİ 30.0 – 34.9 Şişman

VKİ 35.0 – 39.9 Obez

VKİ > 40 Morbid obezite yani hastalık derecesinde şişmanlık

 

Sağlığınızı tehdit edecek ve yaşam kalitenizi düşürecek boyutta aşırı kilolu iseniz OBEZ bireysiniz. .

Duis tempus imperdiet duis?

Duis tempus imperdiet dui eget porta. Mauris et mi tempor, accumsan turpis sodales, molestie ex.

Lorem ipsum dolor?

Curabitur sed aliquam mi. In fermentum dignissim arcu feugiat rhoncus. Nunc congue felis nibh, sed porta justo pretium nec. Mauris fringilla nulla at nunc vehicula, ac tincidunt lorem malesuada. Donec sed euismod odio, elementum consectetur erat. In blandit elit sed iaculis scelerisque.

Duis tempus imperdiet duis?

Duis tempus imperdiet dui eget porta. Mauris et mi tempor, accumsan turpis sodales, molestie ex.


Formu Doldurun Biz Sizi Arayalım

Ad/Soyad * Telefon * Mesajınız