Obezite Nedir?

Obezite, tıbbi tedavi ve önleme için yeni stratejilere ihtiyaç duyan en yaygın, kronik hastalıklardan biridir.  Obezite aşırı yağ dokusu olarak tanımlanır. Aşırı yağ (yağ) dokusunu belirlemek için birkaç farklı yöntem vardır; En yaygın olanı Beden Kitle İndeksi (VKİ) ‘dir. Yağ hücresi bir endokrin hücredir ve yağ dokusu bir endokrin organdır. Bu nedenle, yağ dokusu metabolitleri,…

Obezite Hakkında Her Şey

Vücut kitle indeksi (VKİ) 30 ya da daha yüksek olan insanlar obez olarak kabul edilir. “Obezite” terimi, ideal sağlıklı kilosunun çok üzerinde birinin sağlık durumunu tanımlamak için kullanılır. Terimle cesaretini kırmayın. Basitçe, ideal kilonuzun% 20 veya daha fazla olduğu anlamına gelir ve yalnız değilsiniz. Amerikalı erişkinlerin yaklaşık% 70’i aşırı kilolu veya obez. Obez olmak, sizi…

Çocuklarda Obezite

Çağımızın vebası olarak adlandırılan obezite hem ülkemizde hem de tüm dünyada hızla yayılmaktadır. Obezite, bir başka deyişle tedavi edilmesi gereken şişmanlık, kişinin vücudundaki yağ oranının artması, vücut kitle indeksinin 30’un üzerinde olmasıdır. Hatta vücut kitle indeksi 25’in üzerinde olanlar da obezite riskini göz önünde bulundurarak beslenmesine dikkat etmelidir. Ortaya çıkışında sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve…

Obezite Rehabilitasyonu

Hareketsiz ya da az hareketli bir yaşam, aşırı yağlı, tuzlu, şekerli, kalorili yiyeceklerle beslenmek kişinin kilosunun artmasına ve önlem alınmazsa aşırı şişmanlığa, obeziteye yol açmaktadır. Genetik sebeplerden kaynaklanmıyorsa kilo kesinlikle kontrol altında tutulabilir bir sorundur. Zira kadın, erkek herkes çocukluktan itibaren kendisi için ideal kilonun ne olduğunu yaklaşık olarak bilir. İşte hamilelik ve hastalık durumları…

10 Soruda Obezite

1. Obezite bir hastalık mıdır? Obezite, tedavi edilmesi gereken şişmanlık olarak tanımlanmaktadır. Bu bakımdan obezitenin kendisinin başlı başına bir hastalık olduğunu söylemek mümkündür. Hatta çağımızın en tehlikeli hastalığı olarak adlandırılan obezite, ölümcül özellikler göstermektedir. Kişinin vücudundaki yağ oranı normal değerlerin ne kadar üzerine çıkarsa, obezitenin tehlikesi de o derece hızlı büyümektedir. Daha net bir anlatımla…

Obezite Cerrahisi Nedir?

Bir kişinin kilosu normalde olması gereken oranların üzerine çıkmaya başladığında “şişmanlık” kavramı gelişmeye başlar. İşte kişi kilo almaya başladığını hissettikten sonraki dönemde kilosunu kontrol etmeli ve düzenli olarak vücut kitle indeksini hesaplayıp normal oranlar arasında olup olmadığına bakmalıdır. Elbette ki bahsi geçen bu durum en ideal olanıdır. Ancak zaten hemen herkesin kendi boyu, yaşı için…

Obezite Nedir, Neden Olur?

Günümüzün modern, gelişmiş şehir hayatının hızla yayılan hastalığı obezite, çocuk, genç, yetişkin pek çok kişinin sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Tedavi gerektiren şişmanlık olarak tanımlanan obezite; genetik yatkınlık, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam koşullarının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bir kişinin obez olup olmadığını anlamanın en basit yolu, kişinin vücut kitle indeksinin hesaplanmasıdır. Vücut kitle…

Obezite Cerrahisinde Yöntem Nasıl Seçilir?

Tedavi gerektiren aşırı şişmanlık (obezite) tedavisi mümkün olan, ancak uzun ve kararlı bir süreç gerektiren bir rahatsızlıktır. Obezite, hastada yarattığı olumsuz etkilere ve seviyesine göre değişik aşamalarda seyreden bir hastalıktır. Bu bağlamda obezite seviyesine göre tedavi yöntemi seçilmekte, hasta için en uygun tedavi yoluna gidilmektedir. Obezite dünya genelinde çok yaygın bir rahatsızlık olduğundan yaklaşık olarak…

10 Maddede Obezite

1. Obezite bir rahatsızlıktır Genel olarak aşırı şişmanlık, fazla kilo, vücudun yağ oranının normalden fazla olması obezite olarak adlandırılmaktadır. Tıbbi literatürde ise kişinin vücut kitle indeksi hesaplanarak obez olup olmadığına karar verilmektedir. Bu bağlamda hastanın kilosunun karesi alınır ve santimetre olarak boy uzunluğuna bölünür. Elde edilen değerin 25 ve 30 arasında olması kişinin aşırı kilolu…

Obezite Hastalığı Nasıl Anlaşılır

Tüm dünyada en yaygın görülen sağlık problemleri arasında obezite gelmesinden dolayı bir çok sağlık kuruluşu hem tedavi hem de tanı yöntemleri üzerinden sürekli olarak geliştirmeler yapmaktadır. Obezite hastalığında mücadele sürecine başlanmadan önce hastanın obez seviyesinin çok iyi belirlenmesi gerekmektedir. Özellikle obezite ameliyatı olacak hastaların bu tür tespitlerinin gerekli tahliller yapıldıktan sonra cerrahi müdahaleye karar verilmesi…